Het drinken van vijf kopjes koffie per dag of meer kan leiden tot gewichtstoename. In tegenstelling tot eerdere beweringen zouden polyfenolen en chlorogeenzuur juist nadelen voor de gezondheid met zich meebrengen.

Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Daarbij kregen muizen met obesitas verschillende doseringen toegediend van de samenstelling chlorogeenzuur en koffie. De muizen die vijf tot zes kopjes koffie kregen, hielden meer vet vast in hun cellen.

De effecten van zowel polyfenolen als chlorogeenzuur werden onderzocht, stoffen die allebei aanwezig zijn in koffie. "Deze stoffen stonden eerst juist bekend om de gezondheidsvoordelen", zegt professor Kevin Croft, één van de onderzoekers. Dit onderzoek bewijst het tegendeel. 

Met mate

"Iedereen kent de effecten van cafeïne, maar chlorogeenzuur kan ook een negatief effect hebben op de gezondheid als het niet met mate wordt geconsumeerd", zegt Vance Matthews, ook een van de onderzoekers.

"Met mate koffie drinken kan geen kwaad", voegt hij eraan toe.

Voordelen

Eerdere onderzoeken beweerden juist dat koffie drinken met mate de kans op diabetes verkleint en zou bijdragen aan gewichtsverlies. Volgens een ander recent onderzoek kan koffie het risico op dementie en de ziekte van Parkinson met 60 procent verlagen.