Het Britse model Lily Cole voert strijd tegen het gebruik van de lever van haaien voor het produceren van luxe gezichtscrèmes.

Het topmodel krijgt steun van Alannah Weston, creatief directeur van Brits warenhuis Selfridges. Weston heeft laten weten producten waar haaienlever in is verwerkt uit de schappen van de warenhuizen te halen. 

Haaienlever is rijk aan squaleen, dat steeds vaker in cosmetica en medicijnen wordt gebruikt. Daardoor worden de dieren een steeds populairder doelwit voor vissers, aldus Daily Mail

Uit recent onderzoek door Bloom, een Franse milieuorganisatie, is gebleken dat in 2010 zo'n drie miljoen haaien zijn gevangen, waaruit 2500 ton aan squaleen voor cosmetische doeleinden is gewonnen. 

Uitsterven

Ruwe zwelghaaien, een doorhaaiensoort, worden beschouwd als de haaien met de beste kwaliteit squaleen en worden daardoor inmiddels met uitsterven bedreigd.

Vorig jaar sloegen Cole en The Body Shop de handen ineen voor een diervriendelijke make-uplijn genaamd Lily's Cruelty Free Make Up. Deze cosmetica is niet getest op dieren en de bijbehorende kwasten zijn gemaakt van synthetisch haar in plaats van geitenhaar, waar veel cosmeticahuizen mee werken. 

Cole is naast model een veelbesproken activiste die zich inzet voor allerlei humanitaire zaken en milieukwesties.