Tijdens de collectiepresentaties voor zomer 2013 werd het duidelijk: de aloude punk subcultuur maakt een rentree in het modebeeld. Ontstaan als anti-fashion statement en nu een grote bron van inspiratie voor ontwerpers.

De naam 'punk’ is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar ze de term gebruikten om een nieuwe muzikale stroming te duiden.

In Groot-Brittannië, de thuisbasis van The Sex Pistols, transformeerde punk echter van ondergronds tot een ware subcultuur. Vooral de toenmalige economische situatie van de Engelse jongeren was aanleiding voor rebellerend gedrag.

Dit uitte zich ook in een uitgesproken manier van kleden. Britse modeontwerper Vivienne Westwood zette toentertijd de toon met haar overdadige collecties vol spikes, studs, leer en afgeknipte kledingstukken. 'Doe het zelf’ was een belangrijk motto tijdens deze stroming. 

Met Ball

Al eerder deed punk langzaam zijn intrede in het modebeeld. Karl Lagerfeld benoemde rockmuzikant en model Alice Dellal twee jaar geleden  tot nieuw gezicht van Chanels handtassencollectie.

Dit jaar opende het New Yorkse Metropolitan Museum in mei de tentoonstelling Punk: Chaos to Couture met het beroemde Met Ball als openingsceremonie.

Mannelijk

Op de catwalk voor zomer 2013 was het Dries van Noten die een moderne visie op de punkcultuur gaf. Deze inspiratie mondde zich uit in een mix van ruiten- en bloemenprints.

Daarnaast speelde de ontwerper met mannenkleding. De modellen droegen colberts, pantalons, gilets en overhemden. Toch was de collectie vrouwelijk en chique door de combinatie met kokerrokken en het gebruik van zachte stoffen zoals chiffon en zijde.

Ook de ontwerpzussen van het modelabel Rodarte presenteerde een punk-gerelateerde collectie met veel zwart, leer, en franjes op leren jassen. Jean Paul Gaultier liet ook een vleugje punk zien met donkere kledingstukken, opgewerkte kledingstukken en tops gemaakt van gaas.