Het duurzame denimlabel Kuyichi lanceert een nieuw recycle-concept waarbij de consument wordt gevraagd zijn oude jeans in te leveren. Van de overblijfselen wordt nieuw garen geweven voor hergebruik.

Vanaf dit voorjaar breidt het Nederlandse merk haar bestaande duurzame concepten uit met het zogeheten Deposit Denim. Hiermee willen zij het eerste gesloten cirkel-systeem voor het hergebruiken van denim op de kaart zetten.

Van alle jeans die retour komen, worden de broekspijpen verzameld en aangevuld met nieuwe vezels van organisch katoen om nieuwe garen van te spinnen. De nieuw verkregen stof wordt gebruikt voor een jeans of t-shirt. 

"Hiermee laten we zien dat dit unieke proces mogelijk is en hopen we een aanstekelijk voorbeeld te zijn voor anderen", aldus Peter Schuitema, directeur op het gebied van sales bij het merk, in een persbericht.

Afval

In Europa worden jaarlijks miljoenen kilo's aan textiel weggegooid, alleen al in Nederland gaat het om ruim 200 miljoen kilo per jaar. Hiervan wordt slechts een kwart hergebruikt of geschonken aan liefdadigheidsprojecten.

Consumenten kunnen vanaf 23 mei hun oude jeans - van elk willekeurig merk - inleveren bij de deelnemende retailers. Klanten krijgen tien euro korting op de aanschaf van een nieuwe jeans van Kuyichi.