Ontwerpers laten zich dit seizoen massaal inspireren door de sandaal, het klassieke schoeisel van de Romeinen.

Tijdens de internationale modeweken toonden ontwerpers als Versace en Altuzarra een klassieke uitvoering van de authentieke sandaal. Modelabels als Acne en Philip Lim lieten een moderne interpretatie op de schoen zien in goud- en wittinten.

Naast de bekende gladiatorsandaal is er dit seizoen ook een nieuwe variant: de gladiatorlaars. Deze uitvoering komt tot aan de knie en is helemaal opengewerkt.

Caligae

De authentieke sandalen stammen uit het Romeinse tijdperk toen soldaten door heel Europa reisden. Dit schoeisel, ook wel caligae genoemd, bestond uit drie lagen zool van rundleer die met 80 tot 90 ijzeren spijkers met ronde koppen (clavi) waren bezet. 

De bovenste laag van de zool liep door als bovenzijde van het schoeisel. Het geheel was bovenop aan elkaar genaaid. De caligae werden door middel van een lange leren riem gesloten. 

Tijdens de collectiepresentaties voor het zomerseizoen showden de ontwerpers verschillende lederen uitvoeringen. Versace had naast de klassieke zwart lederen laars ook een variant van gouden linten, waar anderen diverse  metalen detailleringen aan toevoegden. Modehuis Salvatore Ferragamo toonde zelfs een laars gemaakt van diverse kleuren slangenleder. 

Stoer

De relatief 'simpele' uitvoeringen zijn makkelijk te combineren. Draag de laarzen onder shorts, of combineer deze trend met een vrouwelijk jurkje. De extravagante gladiatorlaars, zoals de ontwerpen van Versace, staan mooi onder een outfit zonder veel 'poespas'. Hierdoor wordt het schoeisel hét aandachtspunt.

'Romeinse sandaal maakt comeback'