Oud Sluis, het restaurant van Sergio Herman, is naar de 35ste plaats gezakt op de wereldranglijst van beste restaurants. Het Spaanse El Celler de Can Roca werd gekozen tot beste restaurant.

El Celler de Can Roca, van de Catalaanse broers Joan, Jordi en Josep uit Girona, stoot daarmee het Deense restaurant Noma van de troon. Noma werd de afgelopen drie jaar uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld en is nu het op één na beste.

Goossens

Restaurant Oud Sluis van Sergio Herman maakt een diepe duik op de wereldranglijst en zakt van de 21e naar de 35e plaats. Het Hof Van Cleve van de Belgische sterrenkok Peter Goossens stijgt 17 plaatsen en staat nu op 25, zo meldt Knack.

Opvallend is dat in de top 10 de Europese, en dan met name de Spaanse, restaurants overheersen. Japanse en andere Aziatische restaurants komen er niet in voor. Overigens staat ook geen enkel Frans restaurant in de top 10.

Italië

De grootste klimmer is het Zuid-Amerikaanse Astrid y Gaston, dat 21 plaatsen steeg. Italië doet het ook goed: Osteria Francescana stijgt twee plaatsen en landt net onder Noma. De Italiaanse Nadia Santini van Dal Pescatore werd gekozen tot Beste Female Chef.

De lijst met de vijftig beste restaurants ter wereld werd maandag in Londen bekendgemaakt.  Elk jaar laat het Italiaanse watermerk S.Pellegrino in samenwerking met Restaurant Magazine 900 vooraanstaande gastronomen stemmen. Koks en recensenten kiezen hun favoriete restaurant en daaruit ontstaat dan een lijst met de vijftig beste restaurants.