Vrouwen die regelmatig behandelingen met botox krijgen, kunnen immuun worden voor de stof, waardoor de behandeling niet meer werkt. Dat blijkt althans uit een Duits onderzoek.

Veel vrouwen, en steeds meer mannen, laten zich regelmatig injecteren met botox om op die manier rimpels in het voorhoofd en rond de ogen te lijf te gaan. 

Nu blijkt echter dat mensen na verloop van tijd ongevoelig kunnen worden voor de stof, waardoor de behandeling niet meer werkt. Dat meldt de Daily Mail.

Antistoffen

Duitse onderzoekers ontdekten dat één op de 200 mensen na regelmatig gebruik antistoffen tegen botox aanmaken, waardoor ze steeds meer nodig hebben om de behandeling effectief te maken. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in  de Journal of Neural Transmission.

Dr. Kuldeep Minocha van de Absolute Aesthetics Clinic, een arts die is gespecialiseerd in het geven van onder meer botoxinjecties, zegt dat hij ziet dat patiënten na verloop van tijd minder goed op de behandeling reageren.

"Sommige mensen komen hier al tien jaar voor behandelingen met botox en we zien dat de behandeling minder effectief wordt en ook sneller is uitgewerkt. Het lijkt er op dat hun lichaam de botox steeds sneller afbreekt."

Dosis

Minocha stelt dat het om een klein aantal patiënten gaat, maar het aantal zou veel hoger kunnen zijn omdat teleurgestelde klanten vaak niks meer van zich laten horen en dus niet getest worden. 

Waarom mensen immuun worden voor de stof is niet bekend. Het zou kunnen dat sommige klinieken de stof teveel verdunnen of patiënten de verkeerde dosis geven.

Volgens een woordvoerder van Allergan, de producent van botox, is het inderdaad mogelijk dat mensen immuun worden voor de stof, maar het komt volgens hem maar zelden voor.