De van oorsprong Deense modeontwerper Claes Iversen is gevraagd een inhuldigingspenning voor de Koninklijke Nederlandse Munt te ontwerpen, speciaal voor de troonswisseling op 30 april.

De zilveren penning toont het portret van de toekomstige koning Willem-Alexander met aan de keerzijde een kroon en de Nederlandse vlag met als vlaggenstok een naald. De munt dient als aandenken aan deze bijzondere dag.

Iversen, bekend om zijn handwerk, nam de borduursels uit zijn laatste collectie als inspiratie en verwerkte dit visgraatreliëf in een portret van Willem-Alexander.

"Ik wilde een abstract maar toch herkenbaar portret van de nieuwe koning weergeven. Een lachend portret vond ik goed passen bij de gelegenheid. Ik voel mij zeer vereerd dat ik dit ontwerp mocht maken", aldus de Deens-Nederlandse ontwerper in een persbericht.

Gelimiteerd

De zilverkleurige penning komt in een oplage van 5500 stuks en wordt geleverd in een verpakking met schetstekeningen van het ontwerp. Via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt is de penning te bestellen.

Dossier troonswisseling