'Stellen die online communiceren minder tevreden'

Stellen die met elkaar communiceren via social media hebben eerder een onbevredigend huwelijk.

Dat blijkt uit onderzoek van psychologen van de Oxford University onder 3.500 echtparen.

Voor de studie werden de stellen ondervraagd over de sociale kanalen die zij gebruikten om met elkaar te communiceren. Hierbij ging het onder andere om berichten op Facebook, sms'jes, e-mails, tweets en chatberichten.

De echtparen die meer dan vijf verschillende kanalen gebruikten om met elkaar te communiceren waren 14 procent minder tevreden met hun relatie.

Stress

Die ontevredenheid kan worden aangewakkerd door de stress en de tijdsdruk die gepaard gaan met het constant onderhouden van zoveel verschillende communicatievormen, zo menen de onderzoekers volgens Daily Mail.

"Communicatiemiddelen zijn geweldig als je ze met mate gebruikt. Vaker gebruiken is in dit geval niet beter. Het is belangrijk om beschikbaar te zijn, maar het mag je leven niet overheersen", zegt onderzoeker Bernie Hogan.

Facebook

Bijna een derde van de 33 miljoen Britse Facebookgebruikers is dagelijks minimaal een uur actief op het sociale netwerk. 13 procent zit dagelijks minimaal twee uur op Facebook.

In Nederland zitten 7,9 miljoen mensen op Facebook, meldt Marketingfacts. Vijf miljoen zit dagelijks op het netwerk. Het aantal gebruikers van Facebook groeide van 2011 naar 2012 met 45 procent. Die groei is het afgelopen jaar afgevlakt. Momenteel gebruikt 60 procent van de Nederlandse bevolking Facebook.

Lees meer over:
Tip de redactie