Vogue ondertekent gedragscode voor modellen

De Britse editie van het modetijdschrift Vogue heeft een nieuwe gedragscode ondertekend die de arbeidsomstandigheden van modellen moet gaan verbeteren.

De Britse Vogue heeft het voortouw genomen in het ondertekenen van een gedragscode van Equity. Deze vakbond is een pionier in de internationale modellenindustrie en zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van modellen.

De gedragscode heeft tien punten en heeft als doel om de arbeidsomstandigheden van modellen aanzienlijk te verbeteren.

Kleedkamers

Modellen van de Britse Vogue krijgen nu garanties voor het aantal arbeidsuren, regelmatige lunchpauzes, vervoer, aangename temperaturen in de kleedkamers, het hebben van kleedkamers en snelle betaling. 

Ook mogen er alleen naaktfoto’s worden genomen als de modellen hiervoor van tevoren hun toestemming geven. Modellen die jonger zijn dan 16 jaar mogen niet meer worden gebruikt voor 'volwassen' fotoshoots. 

Code

"Het ondertekenen van de gedragscode laat zien dat Vogue de arbeidsomstandigheden van modellen wil verbeteren", zegt Dunja Knezevic van Equity. "We hopen dat andere tijdschriften, uitgeverijen, retailers en ontwerpers binnenkort ook het belang van de bescherming van modellen zullen inzien." 

In mei 2012 lanceerden de diverse edities van Vogue al het Health Initiative, een initiatief om een gezonder lichaamsbeeld in de mode-industrie aan te moedigen.

Lees meer over:
Tip de redactie