Bruin zijn is voor velen belangrijker dan de gezondheidsrisico’s die bakken in de zon met zich meebrengt. Zelfs voor mensen die huidkanker hebben gehad.

Dat blijkt uit een Amerikaanse studie door de organisatie Association for Cancer Research. Meer dan een kwart van de ex-kankerpatiënten draagt nooit een zonnebrandcréme. Daarnaast gaat ook nog 2 procent naar de zonnebank, dat meldt Daily Mail.

Het onderzoek is gebaseerd op de resultaten uit een nationale gezondheidsenquête onder 27.120 Amerikanen. Hieruit komt naar voren dat 35 procent van de algemene bevolking zich niet beschermt tegen de zon.

Arts Anees Chagpar, auteur van de studie, is geschokt door de resultaten. “We hadden verwacht dat de mensen die genezen zijn van huidkanker zich voortaan goed beschermden tegen de zon om de kans op herhaling te voorkomen.” Het tegendeel blijkt waar, want 15 procent geeft aan ook niet in de schaduw te zitten wanneer de zon schijnt.

Schoonheid

Het groeiende aantal mensen met huidkanker is volgens oncoloog Jack Jacoub van een ziekenhuis in Fountain Valley in Californië te wijten aan veel factoren. Hij noemt als voornaamste reden dat het hebben van een bruine kleur als teken van gezondheid en aantrekkelijkheid wordt gezien.

"Er ligt een vrij grote nadruk op schoonheid in dit land. Een bruine kleur is een weerspiegeling van een goede gezondheid, en ook van de Californische levensstijl. Je vraagt je daarom af om mensen de gevaren wel kennen of ervoor kiezen ze te negeren", aldus Jacoub.

Ali Hendi, een arts verbonden aan het universitair medisch centrum van Georgetown, is het eens met dit standpunt. Daarnaast geeft hij aan dat mensen ook verslaafd kunnen zijn aan zonnen. "Zonnen kan een euforisch effect hebben op de hersenen, net als andere verslavende middelen."