De kleine luchtvaartmaatschappij Samoa Air introduceert een gewichtstoeslag, waarbij de prijzen van tickets worden aangepast op gewicht van de passagier en zijn bagage.

Somoa Air bestaat uit twee vliegtuigen voor negen passagiers en een luchttaxi voor drie en net als de meeste toestellen van dat formaat in die regio moeten om veiligheidsredenen de passagiers en cargo worden gewogen. Samoa Air is de eerste die dat systeem gebruikt om de prijzen aan te passen.

Een vlucht van het eiland Faleolo naar Pago Pago kost een dollar per kilogram, waarbij kleding wordt meegeteld, zo meldt New York Magazine.

Chris Langton, piloot en uitvoerend directeur van de maatschappij zegt dat nog geen enkele passagier weigerde op de weegschaal te staan. Hij zegt zelfs een aantal vaste klanten een gratis vlucht te hebben weggegeven omdat zij af waren gevallen.

Overgewicht

Volgens een rapport van de World Health Organization in 2011 heeft 86 procent van de bevolking in Samoa overgewicht, vierde op de lijst van landen met het hoogste percentage mensen die te zwaar zijn.

Volgens Palanitina Toelupe, Samoa's Director General of Health, zijn de plannen van de luchtvaartmaatschappij een goede manier om afvallen en gezond eten te promoten. "Het is een erg dapper idee van ze", zegt ze.