Kunstenares Lola Brood wil met haar nieuwe kledingcollectie een ode brengen aan haar vader Herman. "Hij zei altijd: Brood kan niet dood."

Een jaar lang sloot Brood zichzelf op in haar atelier om te werken aan de lijn, The Rock ’n Roll Junkie Collection. Haar vrienden heeft ze hierdoor amper gesproken. "Het was echt 'Doei, ik zit lekker in een tunnel'", zegt Brood in een interview met NU.nl.

De 27-jarige kunstenares presenteerde donderdagavond haar lijn in poptempel Paradiso. Ongeveer 400 genodigden, onder wie talloze bekende Nederlanders, woonden de presentatie van de kledingcollectie in Paradiso bij.

Brood is erg trots op het eindresultaat. "Een eigen kledinglijn hebben is zo vet, en vooral zo leuk om te maken. Ik ben echt heel blij."

Herman Brood

De collectie bestaat uit 17 vrouwen- en 14 mannen items, waaronder t-shirts met teksten van Herman Brood.

Daarnaast bestaat de lijn uit leren jasjes, een leren gilet, jeans en een jumpsuit. "Veel kledingstukken hebben een zwarte basis, maar dan wel met bijvoorbeeld felgekleurde verf eroverheen om het rock & roll te maken", zegt Brood.

Herman Brood is altijd een grote inspiratie geweest voor Lola. "Het is zonde dat zijn werk alleen maar bij mensen aan de muur hangt. Het is veel leuker om mee door de stad te lopen. Ik zie het echt al voor me dat mensen op een festival deze kleding dragen."

Trots

De kunstenares weet zeker dat haar vader trots op haar zou zijn. "We hebben echt samen kunst gemaakt. Ik had zijn mening graag gehoord. Hij hield heel erg van aandacht, dit had hij geweldig gevonden. Als hij nu mee zou kijken, dan weet ik zeker dat hij alleen maar huilt."

Het idee om een eigen lijn te hebben had Brood al enige tijd. "Ik wist alleen niet hoe of wat. Toen heb ik tijdens oud en nieuw het idee voorgelegd aan een vriend. Via via kwamen we terecht bij een jongen die bij de Sting werkte."

Brood presenteerde het idee aan de kledingwinkelketen, en drie weken later stond het plan in de steigers.

Armsgat

Ze had geen ervaring met het ontwerpen van kleding. "Ik wist niet wat normaal was, hoe groot een armsgat bijvoorbeeld moest zijn of hoe laag ik de kraag bij een shirt wilde hebben. Ik heb cursussen gevolgd om te leren ontwerpen op een computer."

Brood heeft de lijn ontworpen voor mensen met een gewaagde kledingstijl. "De collectie is rock, met veel gekke elementen. Het is gemaakt voor mensen die het leuk vinden om origineel te zijn, en lef hebben."

Jumpsuit

Het pronkstuk van de lijn vindt Brood de zwarte jumpsuit met verfspetters. "Wat ik zo leuk vind aan deze jumpsuit, is dat het totaal niet commercieel is", zegt ze.

Brood was dan ook erg blij toen haar ontwerp voor het pak meteen goedgekeurd werd voor de collectie. "Ik kon echt doen wat ik zelf wilde en kon zo creatief en gek zijn als ik zelf wilde. Ik hoefde geen rekening te houden met de commerciële verkoop."

Proces

Tijdens het maken van de collectie zegt Brood moeilijke momenten te hebben gekend. Ze miste haar vader heel erg. "Ik ben door al zijn werk heen gegaan, dus dat was wel even moeilijk. Af en toe moet ik ook gewoon lekker even huilen, maar dat vind ik helemaal niet erg."

Ze vervolgt: "Ik heb mijn achternaam niet gebruikt om te scoren. Deze kledinglijn ligt zo dicht bij mij, ik ben er volledig voor gegaan. Schilderen deed ik altijd al met mijn vader. Als hij me naar school bracht dan kwamen we nooit aan. Dan gingen we lekker zitten tekenen op het terras of naar de kermis. Hij zou zo trots zijn nu."

The Rock en Roll Junkie collection is vanaf vrijdag bij The Sting te koop.