Nadia Santini is woensdag tijdens de World's 50 Best Restaurants Awards van het Britse tijdschrift Restaurant uitgeroepen tot de beste vrouwelijke chef-kok. Santini werkt in het Michelin-restaurant Dal Pescatore in Noord-Italië.

"Aan het roer staande van de culinaire familie Santini, heeft de deskundigheid van Nadia Santini het restaurant tot het hoogst haalbare level verheven", meldt het juryoordeel.

Dal Pescatore werd in 1925 opgericht door de familie van Santini's echtgenoot en is gevestigd in Runate, tussen Mantua en Cremona. Het restaurant serveert authentieke Italiaanse gerechten gecombineerd met moderne invloeden.

Opleiding

Santini werd opgeleid door de oma van haar man, Teresa. Zij runde het restaurant toen Santini bijna 40 jaar geleden trouwde. Teresa had nog nooit eerder professioneel gekookt. Zowel Santini's man Antonio als haar zonen Alberto en Giovanni werken in het restaurant.

Santini was in 1996 de eerste vrouwelijke chef in Italië die drie sterren van Michelin kreeg en die heeft ze altijd weten te behouden.

Awards

De awards worden sinds 2011 uitgereikt en de winnaar wordt bepaald door stemmen van 900 internationale leiders in de horeca, die deel uitmaken van de World's 50 Best Restaurants Academy.