Minstens een kwart miljoen Nederlanders trekken in de meivakantie naar de zon. Reiskoepel ANVR noteert een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde vakantieperiode in 2012.

Zij voorziet de komende weken een verdere toename.

''Veel mensen snakken naar de zon'', zegt Mirjam Dresmé namens de vereniging van touroperators. De aaneengesloten periode van 2 weken, met daarin enkele feestdagen, maken een trip in de meivakantie volgens de ANVR gewild.

Populair zijn Turkije (+ 40 procent), Spanje (+24 procent) en Frankrijk (+24 procent). Cyprus is minder populair, maar Griekenland (+29 procent) is juist terug in de belangstelling. Circa 70 procent van de vakantiegangers in mei neemt het vliegtuig, blijkt uit de jongste ANVR-cijfers.

Toenemen

Het aantal boekingen kan de komende weken nog aanzienlijk toenemen, verwacht de reiskoepel. Vakantiegangers beslissen steeds later over een vakantie. Bovendien zijn de prijzen in mei gunstiger dan in het drukke zomerseizoen en is het veel rustiger op de vakantiebestemmingen.

Vergelijkingssite Zoover meldt op basis van de vakantie-oriëntaties van een vast panel van 4000 vakantiegangers dat in de zomer voor bestemmingen dichtbij wordt gekozen. Die zijn met de auto aan te rijden.

Crisis

''De trend is dat mensen ondanks de crisis wel met vakantie gaan, maar minder vaak uit eten gaan en meer op de kosten letten'', zei een woordvoerder van de site. Frankrijk groeit deze zomer in populariteit van 9,2 naar 10,3 procent en neemt daarmee de koppositie van Spanje over. De nummer 1 van 2012 daalt bij Nederlandse vakantiegangers van 9,3 naar 8,7 procent.

Bij vliegvakanties zijn volgens Zoover vooral all-inclusive vakanties in trek. Ook daar is de crisis merkbaar. ''Vakantiegangers willen controle over hun budget'', aldus de zegsman.