De helft van de Britten vertrouwt zijn partner niet op het gebied van geld. Vrouwen zijn zelfs nog voorzichtiger dan mannen.

Dat blijkt uit enquête van een Britse hypotheekbank onder 2.000 respondenten. In het afgelopen jaar is eenderde van de ondervraagden voorzichtiger geworden op financieel gebied. De meesten geven de recessie en baanonzekerheid hiervan de schuld, zo meldt Daily Mail.

Mannen blijken wel beter van vertrouwen te zijn dan vrouwen. Zij zijn eerder bereid om geld te lenen aan vrienden. Bovendien vertrouwen mannen in een relatie hun partner eerder met geld.

Afnemend vertrouwen

De respondenten geven aan gemiddeld zes mensen te hebben die ze kunnen vertrouwen. 70 procent zegt echter geen geheimen meer te delen met hun beste vrienden. Een op de acht deelt zijn of haar diepste gedachten zelfs met helemaal niemand.

Meer dan de helft van de respondenten wijt dit afnemende vertrouwen in de mens aan grote schandalen rond bankiers en politici.

Bedrog

Volgens de enquête is er overigens een goede reden om achterdochtig te zijn, want velen geven toe weleens een ander te hebben bedrogen. 40 procent heeft dit in het afgelopen jaar nog gedaan. 20 procent is hier zelfs in de afgelopen maand schuldig aan geweest.

De meeste bedriegers voelden zich na afloop schuldig tegenover een vriend, maar 14 procent geeft aan dat het hen niets doet.

Lening

In het algemeen vertrouwt een op de vijf niemand toe met hun geld. Mannen blijken echter bereid om gemiddeld 9.255 euro aan een naaste in nood uit te lenen. Bij vrouwen ligt dit bedrag een stuk lager, namelijk op 4.375 euro.

Overigens zou meer dan driekwart van de ondervraagden een vriend die een lening niet terugbetaalt niet vergeven.