De Belgische brouwerij Palm Breweries brengt een nieuw bier op de markt. Palm Hop Select is gebrouwen met Steenhuffelse hop uit eigen tuin.

De Brouwerij plantte in oktober 2011 in haar eigen hoptuin 800 hopplanten van de Hallertau Mittelfrüh-variëteit. In september 2012 werd de eerste oogst binnengehaald. Met deze hop creëerden de brouwers Palm Hop Select.

Het hoppen gebeurde in drie fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste keer hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd.

Lichtgroen

In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, hop met een zeer fijn, lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase 'late hopping'.

Tegen het einde van de hoofdgisting wordt er nog een keer hop toegevoegd. Tijdens deze fase, 'dry hopping' genoemd, wordt de zelfgeteelde hop gebruikt.

“Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles", zo zegt Peter Buelens, woordvoerder van de brouwerij in Het Nieuwsblad.

Schuimkraag

"De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag en een uitstekende bewaring." 

Om het nieuwe bier te vieren deelt de brouwerij duizend gratis kratten Palm Hop Select uit. De actie loopt vanaf 2 april via de website van het bier.