In Brabant wonen de meeste 'zware drinkers', mensen die minimaal een dag in de week zes of meer glazen alcohol nuttigen.

Bijna een op de acht Brabander ouder dan twaalf is volgens de officiële definitie 'zware drinker', zo blijkt uit langjarig onderzoek van het CBS. De cijfers zijn statistisch gecorrigeerd op de verschillen in de bevolkingssamenstelling.

Vooral in Brabant-Zuidoost wordt veel gedronken, daar drinkt 13,3 procent eens per week zes of meer glazen alcohol, in het westen van Brabant wordt aanzienlijk minder gedronken. Ook in Noord-Holland ligt het percentage 'zware drinkers' hoog (11,8 procent). De Zeeuwen zijn met 7 procent 'zware drinkers' het meest nuchtere volk van Nederland.

Gezondheid

In de gezondheidsenquête van het CBS kwamen ook overgewicht, roken en beweging aan bod. Hoewel een meerderheid van de Brabanders wel genoeg beweegt, is één op de acht kinderen in de zuidelijke provincie te dik. Daarnaast rookt een kwart.

In de rest van Nederland zijn de cijfers vrijwel gelijk, hoewel Brabanders zich - samen met Limburgers - het ongezondst voelen. 79 procent voelt zich gezond, een percentage dat in de andere provincies veel hoger ligt, zo meldt Omroep Brabant.