Een vrouw met rode lippenstift ziet er jonger uit dan een vrouw van dezelfde leeftijd zonder lippenstift, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens de onderzoekers neemt het contrast tussen gelaatstrekken en de huid daaromheen met de jaren af. Met cosmetica, onder andere rode lippenstift, kan het contrast worden vergroot, waardoor vrouwen jonger lijken dan ze daadwerkelijk zijn.

Het onderzoek bestond uit drie delen, beginnende met het meten van het contrast in het gezicht van 289 blanke vrouwen tussen de 20 en 70 jaar oud. Daarna werd een aantal vrijwilligers gevraagd de leeftijd van 150 van die gezichten te schatten.

Als laatste onderdeel van de studie werden twee foto's van dezelfde vrouw naast elkaar gelegd, een met meer contrast dan de ander, en werd aan een aantal vrijwilligers gevraagd aan te wijzen op welke foto de vrouw het jongst leek.

Aantrekkelijkheid

Daarnaast viel het de onderzoekers op dat vrouwen meer contrast in hun gezicht hebben dan mannen en dat contrast ook een rol speelt bij het bepalen van de aantrekkelijkheid, vrouwelijkheid en mannelijkheid van een persoon.

De resultaten verschenen in Plos One.