Een online calculator berekent de hoeveelheid indirect seksueel contact. De gemiddelde Brit komt op maar liefst 2,8 miljoen mensen uit.

De 'rekenmachine' is een uitvinding van een grote Britse drogisterijketen. Het hulpmiddel moet de gevaren van onveilige seks benadrukken, zo schrijft de Daily Mail.

Om het aantal mensen te berekenen waar iemand indirect seksueel contact mee heeft gehad, moet de leeftijd, het geslacht en het aantal bedpartners ingevuld worden. Vervolgens wordt de leeftijd en het geslacht van elke bedpartner gevraagd. Op die manier rekent het programma uit met hoe veel mensen iemand in die leeftijdscategorie indirect het bed heeft gedeeld.

Indirect contact

Het getal dat uit de rekenmachine komt, ligt verbazingwekkend hoog. Een 30-jarige vrouw die zeven bedpartners heeft gehad, is bijvoorbeeld indirect met bijna drie miljoen mensen in seksueel contact geweest.

Een man van 25 die met negen vrouwen het bed gedeeld heeft, heeft met ruim 485.000 mensen indirect seksueel contact gehad.

Bedpartners

Het gemiddeld aantal mensen waarmee iemand seks heeft tijdens zijn leven, stijgt de laatste jaren steeds meer. Mannen hebben gemiddeld negen bedpartners gehad. Bij vrouwen ligt dit aantal iets lager, op 6,3. Het aantal SOA’s is hierbij ook gestegen. Het rekenprogramma probeert mensen dan ook op de hoogte te stellen van de risico’s van een SOA.

SOA

SOA’s komen verreweg het meeste voor onder jongvolwassenen. 57 procent van alle nieuwe gonorroe-gevallen komt voor in de leeftijdscategorie 15-24 jaar. Van alle mensen die genitale wratten krijgen, valt 56 procent in deze jonge categorie.