Het Italiaanse modehuis Gucci heeft samen met Livia, de echtgenote van acteur Colin Firth, een zeer milieuvriendelijke tas ontworpen.

De tas is gemaakt van bruin leer en heeft een handvat dat is gemaakt van bamboe. Er werd gekozen voor bruin, omdat milieuvriendelijke, plantaardige verf mooie bruintinten oplevert. Bamboe groeit snel en kan worden gebruikt zonder dat er schade aan bossen optreedt.

Ontbossing

De tas kwam tot stand nadat Firth, een bekende milieuactivist die ook vaak samenwerkt met ontwerper Stella McCartney, had ontdekt hoe vervuilend en schadelijk leren producten zijn. Zo bleek de productie van leer een belangrijke oorzaak van ontbossing te zijn.

Firth stapte met haar bevindingen naar Gucci en vroeg of één en ander niet verbeterd kon worden. Het modehuis ging daarop met de National Wildlife Federation samenwerken met een boerderij in Brazilië, waar koeien worden gefokt zonder dat daar bomen voor worden omgehakt.

Milieu

"Ik denk dat het belangrijk is voor modehuizen om verantwoordelijk met het milieu om te gaan", zegt Frida Giannino van Gucci. Het merk lanceerde eerder milieuvriendelijke brillen en schoenen.

Firth richtte eerder 'Green Carpet Challenge' op, een organisatie die bekende sterren probeert te overtuigen om milieuvriendelijke kleding te dragen tijdens officiële gelegenheden. "Het is belangrijk dat mensen weten hoe producten worden gemaakt", zegt Firth in de Telegraph. "Luxemerken zijn trots op hun vakmanschap maar zwijgen meestal over hoe ze met de natuur omgaan. En dat hoeft niet."