Het Franse tijdschrift Numéro Magazine heeft voor opschudding gezorgd door een blank model te boeken voor een ‘zwarte’ fotoshoot.

Voor de zogeheten ‘African Queen’ reportage in het maart-nummer is het lichaam van het zestienjarige model Ondria Hardin helemaal bruin geverfd. Ook draagt het model traditionele prints, zo meldt de Daily Mail.

Volgens critici had het tijdschrift gewoon een donker model moeten inhuren in plaats van Hardin die blauwe ogen heeft en een blanke huid.

"Het is voor gekleurde modellen die een modellencarrière willen opbouwen onmogelijk om hier zonder pijn naar te kijken", laat Laura Beck van de website Jezebel weten. "Als er voor een dergelijke shoot niet gekleurde vrouwen worden gevraagd, wat voor hoop is er dan nog?"

Kritiek

Numéro Magazine heef inmiddels al een reactie gegeven op de kritiek. “Het artistieke statement van fotograaf Sebastian Kim is in lijn met zijn vorige fotografische projecten, die aandringen op een smeltkroes van culturen, precies het tegenovergestelde van discriminatie op basis van huidskleur.”

Daarnaast laat het tijdschrift weten haar excuses aan te bieden aan iedereen die beledigd is door de reportage. “We hebben groot respect voor het creatieve werk van deze fotograaf en hebben nooit de intentie gehad om de lezer te kwetsen.”

Onrust

Het is niet de eerste keer dat het Franse tijdschrift voor onrust zorgt. In oktober verscheen er een reportage met het blanke Franse model Constance Jablonski die zich voordeed als de moeder van een zwart kind.

Ook andere tijdschriften balanceerden ooit op het randje van discriminatie volgens critici. Zo was Kate Moss in 2006 voor een fotoshoot in de The Independent helemaal zwart geverfd en poseerde Claudia Schiffer voor Karl Lagerfeld met een zwart gezicht, gele pruik en bruine bodypaint.