In landen waar de economische crisis het hardst toeslaat, blijken mensen steeds zuiniger met energie te worden. Dat blijkt uit een onderzoek in acht Europese landen.

Henkel ondervroeg mensen in Nederland Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Zweden en Griekenland over duurzaamheid en milieubesparing. In Nederland deden 801 mensen mee, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen in landen die het meest getroffen zijn door de crisis, zoals Griekenland, Spanje en Italië, steeds meer milieubesparend gedrag laten zien. Daarmee halen ze het noorden van Europa langzaam in.

Inzepen

Zo blijkt dat Spanjaarden hun kleren op 25 graden lager wassen dan de Zweden. Ruim 80 procent van de Grieken doet de kraan dicht als men zich inzeept onder de douche. Slechts 25 procent van de Nederlanders en de Spanjaarden doet dit ook.

Bijna 95 procent van de Spanjaarden, Grieken en Fransen doet de kraan dicht tijdens het tanden poetsen of scheren. Slechts 55 procent van de Zweden doet dat ook.

In Italië is bijna 50 procent van de douches uitgerust met een waterbesparingsysteem. In België is dit slechts 30 procent.

Spaarlampen

Zo’n 80 procent van de Grieken is in de laatste twaalf maanden overgestapt op spaarlampen. Eén op de twee Spanjaarden gebruikt veel minder elektronische apparatuur en 13 procent van de Spanjaarden heeft in het voorbije jaar timers geïnstalleerd op lichtschakelaars. Daarnaast geeft 21 procent van de Italianen aan dat men dit heeft gepland voor volgend jaar.

De Belgen, de Grieken en de Italianen hebben hun houding op het gebied van groene en duurzame producten het meest ingrijpend veranderd.

Zo’n 50 procent van de Grieken en de Italianen en bijna 40 procent van de Belgen hebben in de afgelopen twaalf maanden duurzamere producten gekocht. Dit in tegenstelling tot de Nederlanders, van wie nog geen 25 procent dat deed.