AMSTERDAM - Vrouwen zijn gemiddeld 13 uur per week bezig met het bereiden van maaltijden voor hun gezin. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek.

Alhoewel vrouwen steeds vaker een fulltime of parttime baan hebben, zijn ze in de meeste gezinnen nog steeds degene die de maaltijden bereidt. De gemiddelde vrouw is daar 13 uur per week mee bezig, zo blijkt uit een onderzoek dat de Britse groentekweker Tenderstem hield onder 2.000 Britse vrouwen.

Omgerekend is dat bijna een maand per jaar en meer dan vier en een half jaar gedurende haar hele leven, zo schrijft Female First.

Kinderen

Zo’n 67 procent van de vrouwen zegt zo veel tijd kwijt te zijn omdat de kinderen lastige eters zijn en ze daarom aparte maaltijden voor de kinderen maken. Bijna 60 procent kookt elke dag meerdere maaltijden omdat de gezinsleden op verschillende tijdstippen willen eten.

Meer dan 70 procent kookt verschillende gerechten voor verschillende leden van het gezin. Zo’n 66 procent kookt regelmatig twee gerechten tegelijkertijd en 25 procent zelfs drie gerechten.

Multitasken

Door al dat werk moeten veel vrouwen multitasken. Ruim 95 procent van de vrouwen zegt tijdens het koken ook andere dingen in de keuken te doen. Een derde van de vrouwen voert zelfs drie andere taken uit tijdens het koken.

Een vijfde van de ondervraagde vrouwen zegt dan ook een hekel te hebben aan koken en de helft vindt koken alleen leuk als ze de tijd hebben om iets bijzonders te maken.