AMSTERDAM - Culturele instellingen uit twaalf Europese landen gaan een bijdrage leveren aan een nieuwe website over de geschiedenis van de Europese mode. De site wordt op 2 mei gelanceerd.

Onder meer het Victoria and Albert Museum in Londen en Les Arts Décoratifs in Parijs gaan meewerken aan het nieuwe online modeproject, zo meldt de International Herald Tribune.

In Nederland nemen het Centraal Museum Utrecht en ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid deel aan dit project.

Er zullen zo’n 100.000 mode-items op de website te vinden zijn. Gebruikers kunnen het archief doorzoeken op datum, ontwerper, item of trefwoord. Bij elk item komt informatie, zoals een biografie van de ontwerper, een uitnodiging van een show of een artikel uit een tijdschrift.

De initiatiefnemers hopen in 2015 ruim 700.000 items in het online modearchief te hebben.

Musea

"Dit is de eerste keer dat er zo’n grote collectie items over mode uit privéarchieven, openbare archieven en musea bij elkaar gebracht wordt", zegt Alessandra Arezzi Boza, een modearchivaris uit Florence die meewerkt aan het project.

"Het is een enorme uitdaging. Tot nu is informatie over mode verspreid over het hele internet en daardoor moeilijk te vinden."

Woordenboek

De website is onderdeel van europeana.eu, een digitale bibliotheek van meer dan 24 miljoen historische culturele objecten.

Op de nieuwe modewebsite zal ook een woordenboek te vinden zijn. Het woordenboek wordt momenteel samengesteld door het Victoria and Albert Museum.