HOOFDDORP - Te veel aan elkaar zitten, tongzoenen en op het achterwerk slaan onder toeziend oog van anderen wordt over het algemeen als niet prettig ervaren.

Dit blijkt uit een enquête van de Britse MSN onder 2.000 respondenten.

Deelnemers hebben weinig moeite met handen vasthouden, op de wang kussen en arm in arm lopen, maar te veel aan elkaar zitten (94 procent), in het openbaar tongzoenen (90 procent) en op het achterwerk slaan (89) wordt niet gewaardeerd.

De respondenten werd ook gevraagd naar de meest ongepaste plekken om elkaar de liefde te tonen. Op één staat het werk, gevolgd door de sportschool en het openbare zwembad.

Ongemakkelijk

Bijna eenderde vindt het ongemakkelijk als andere stellen dat doen. Sommigen vinden dat dit privé moet blijven, bij anderen wordt het juist duidelijk wat de tekortkomingen in hun eigen relatie zijn.

“Als de partner van je beste vriend(in) wél hand in hand wil lopen, wil knuffelen of zoenen en die van jou niet, dan kan je eigen partner koud en afstandelijk lijken”, aldus relatie-expert Tracey Cox.

Oerinstinct

Het in het openbaar tonen van affectie komt overigens niet zomaar uit een natuurlijk verlangen om je partner aan te raken. “Sommige aanrakingen moeten je geruststellen, andere moeten mogelijke rivalen afschrikken. Als een partner je overdreven veel aanraakt, is dat meestal omdat hij of zij zich onzeker voelt en wil tonen dat zijn of haar partner bezet is”, zo meldt Cox.

Twee derde van de ondervraagden zal bovendien op Valentijnsdag niet méér knuffelen of handen vasthouden dan op een andere dag. “Ik denk dat deze uitkomsten vooral een reflectie van ons cynisme ten opzichte van de commercialiteit van Valentijnsdag zijn”, aldus Cox.