HOOFDDORP - Ruim tweederde van de Nederlandse vrijgezellen ziet Valentijnsdag als hét moment om een stille liefde te vertellen wat ze voor hem of haar voelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de datingsite Lexa.nl onder ruim 10.000 respondenten. Vrijgezellen in zeven Europese landen, waaronder Nederland, werden online ondervraagd. Samen met Duitsland staan de singles in Nederland bovenaan met hun waardering voor Valentijnsdag.

Meer dan de helft van de ondervraagden ziet een eerste date op Valentijnsdag wel zitten. Singles, en dan vooral mannen, gebruiken de dag ook om actie te ondernemen richting hun date of geliefde.

"Vrouwen vinden dat de liefde op elk willekeurig moment en liefst zo spontaan mogelijk gevierd moet worden. Maar voor mannen is Valentijnsdag een goede aanleiding hun liefde kenbaar te maken", aldus Chiara Bijl, onafhankelijk psychotherapeut.

Positief

Het merendeel van de Europese singles houdt overigens goede herinneringen over aan een eerste date. Dit komt onder andere doordat veel vrijgezellen op deze manier niet alleen andere vrijgezellen ontmoeten, maar ook nieuwe uitgaansgelegenheden ontdekken.

"Natuurlijk draait niet elke date uit op een relatie, maar dat is ook niet het eerste doel. Het gaat om de lol die je eraan beleeft en de nieuwe mensen die je ontmoet", aldus Stefan van den Berg, directeur van de datingsite. Bijna 20 procent heeft zelfs een goede vriend overgehouden aan het daten.

Relatie

Vrijgezellen die al een tijdje daten, vinden Valentijnsdag een goed moment om een beginnende relatie naar een hoger niveau te tillen. De meeste singles vertellen de ander simpelweg dat ze klaar zijn voor een serieuzere relatie (28 procent). Opvallend genoeg doen Nederlanders en Fransen dit al snel met de woorden 'ik hou van je'.