HOOFDDORP - Nederlanders denken over een grote algemene kennis te beschikken. Negentig procent beoordeelt de eigen kennis met een 7 of hoger. In werkelijkheid valt dit echter tegen.

Dat blijkt uit onderzoek van een nieuw online magazine over energie.

Hoewel een algemene kennisvraag vaak onbeantwoord blijft, zijn Nederlanders wel nieuwsgierig aangelegd (86 procent). Meer dan 80 procent van de Nederlanders is bang om dom over te komen, dus wil zich graag goed informeren.

Emoties

Een kwart gebruikt algemene kennis om anderen af te troeven. Het antwoord weten op een moeilijke, gekke vraag geeft een gevoel van blijdschap (29 procent), zelfverzekerdheid (26 procent) en trots (23 procent). Bij het niet weten van een antwoord bekruipt ons echter een onrustig gevoel, onzekerheid en frustratie. Om deze gevoelens te voorkomen, schakelen Nederlanders meteen een hulplijn in. Het internet is de meest populaire kennisbron (88 procent).

Mannen en vrouwen

Opvallend genoeg beoordelen mannen en vrouwen de eigen kennis verschillend. Mannen schatten zichzelf en hun eigen kennisniveau hoger in dan vrouwen. Mannen zijn bovendien meer competitief ingesteld. Meer dan een kwart van de mannen gebruikt kennis om anderen af te troeven ten opzichte van 13 procent van de vrouwen. Daarentegen voelen vrouwen zich meer voldaan als ze een antwoord juist hebben (35 procent) dan de mannelijke helft van de bevolking (23 procent).

Bewondering

Het delen van feiten en weetjes op een verjaardag blijft populair. Dit komt wellicht doordat mensen met parate kennis alom bewonderd worden (78 procent). Niet alleen wordt het massaal gewaardeerd om leuke, interessante feitjes te horen (90 procent), eenzelfde groep deelt zelf graag de kennis met anderen.