AMSTERDAM - Consumenten lijken na het ontvangen van het salaris over de maand januari weer meer uit te gaan geven.

Die voorzichtige conclusie trekt marktonderzoeksbureau GfK op basis van de toegenomen bestedingen na ontvangst van het eerste maandsalaris in 2013.

''De januaridip lijkt ten einde", zegt Laurens van den Oever, Global Director Travel van GfK donderdag tegen NU.nl. ''Wekenlang waren de consumenten en dus ook de detailhandel in mineur. Dat beeld is nu omgeslagen."

In de vijfde week van het jaar is behoorlijk meer uitgegeven dan in dezelfde week van 2012. De index van consumentenbestedingen op het gebied van bijvoorbeeld consumentenelektronica, IT, kleding, schoenen en telecom is gestegen naar 111. Het cijfer komt tot stand door omzetgegevens in tal van branches.

Online verkopen

Opvallend is dat de online verkopen sneller toenemen, ten koste van de omzet in de detailhandel. De winkelverkopen lopen terug (index 99), de index van verkopen via websites ligt 18 punten hoger in vergelijking tot dezelfde periode van 2012.

Van den Oever een rechtstreeks verband met de salarisbetaling in januari. Van den Oever: ''Iedereen was voorzichtig en hield de hand op de knip, omdat niet duidelijk was hoe een aantal overheidsmaatregelen zou uitpakken. Nu zien we een plotselinge en opvallende opleving."

Januari

De maand januari is voor de meeste branches rampzalig verlopen. De autoverkopen liepen bijvoorbeeld met een derde terug.

Ook de reisbranche klaagt steen en been. De winterboekingen lopen 8,1 procent achter ten opzichte van 2012. Dat zijn circa 80.000 wintersporters en winterzonpakkers minder.

De zomerboekingen liggen tot dusver twaalf procent lager dan in 2012. In de eerste week van februari trekt de reismarkt met een klein plusje in de zomer- en winterboekingen weer wat aan.

Wintersport

Vooral de bestedingen aan en voor wintersport hebben te lijden onder de winterdip van januari. De boekingen lopen in totaal 5 procent achter. Skivakanties in de drukke krokusperiode, vooral in de tweede week, zijn voor het eerst sinds lange tijd in de uitverkoop.

De Jong Intra Vakanties beaamt de terugval. Vakantiegangers beslissen daarnaast "gruwelijk laat" over hun uitstapje naar de sneeuw. Of ze bekorten hun verblijf tot enkele dagen, zegt directeur Coby van Dongen in een reactie.