HOOFDDORP - Stellen weten vaak allerlei privégegevens van elkaar. Meer dan 50 procent van de volwassenen deelt wachtwoorden, inloggegevens en pincodes met zijn of haar geliefde.

Dit blijkt uit onderzoek van een computerproducent en een online beveiligingsbedrijf onder meer dan 1000 Britse volwassenen. Van de ondervraagden gaf 42 procent aan de e-mails van hun partner te checken, zo meldt Daily Mail.

Het delen van privégegevens kan echter grote risico’s met zich meebrengen. Een op de drie volwassenen geeft namelijk toe een ex op Facebook en Twitter te hebben gestalkt. Daarnaast heeft een op de vijf de ex van hun huidige partner gestalkt op sociale media. 7 Procent van de ondervraagden heeft zelfs meegemaakt dat een boze ex dreigde om naaktfoto’s online te zetten.

Intieme berichten

Ondanks deze risico’s geeft de helft van de deelnemers aan intieme sms-berichten, e-mails of foto’s op hun smartphone te hebben staan. Meer dan een derde zal met Valentijnsdag intieme of romantische foto’s sturen via de e-mail, sms of social media.

Toch beseffen de ondervraagden dat het fout kan gaan. Een kwart van hen liet weten spijt te hebben van het sturen van foto’s naar een ex-partner.

Voorzorgsmaatregelen

“We vertrouwen onze partners met persoonlijke informatie, maar het is belangrijk om te realiseren dat dit eventueel vervelende gevolgen kan hebben. Mensen zouden hun wachtwoorden geheim moeten houden en goed moeten nadenken voordat ze persoonlijke berichten via social media versturen”, meent aldus Raj Samani, betrokken bij één van de twee organisaties.

“Het is natuurlijk leuk om een spannende Valentijnsfoto te sturen, maar met simpele voorzorgsmaatregelen blijven die foto’s ook echt privé.”