Huishouden belangrijke oorzaak echtelijke ruzies

HOOFDDORP - Het huishouden is een van de grootste oorzaken van echtelijke ruzies. Stellen kibbelen over wie het huis schoonmaakt, kookt en de afwas doet.

Dit blijkt uit onderzoek van een online bezorgdienst onder meer dan 2000 volwassenen. Alleen over geldkwesties wordt nog vaker ruzie gemaakt.

Bijna twee derde van de deelnemers geeft toe minstens één keer per week te ruziën over klusjes, meldt Daily Mail.

Een vijfde kent ten minste één koppel dat dat regelmatig doet of om die reden zelfs uit elkaar is gegaan.

Persoonlijke hygiëne

Luiheid wat betreft koken, schoonmaken en andere huishoudelijke klussen staat op de tweede plaats van redenen om bij iemand weg te gaan, achter slechte persoonlijke hygiëne.

Met 24 procent is geld de meest voorkomende oorzaak van een ruzie. Op de tweede plaats volgt met 17 procent het beslissen wie kookt, wie afwast en de boel opruimt na het avondeten.

Vrouwen vinden de mate van meehelpen in het huishouden belangrijker dan mannen. Een derde zou haar relatie verbreken als haar partner nooit iets uitvoert.

Scheiden

"In de eerste weken van het nieuwe jaar worden een recordaantal scheidingen aangevraagd", zegt Simon Purkis, advocaat gespecialiseerd in familierecht.

"Houding en gedrag wordt vaak als belangrijkste reden aangehaald voor de breuk, maar verrassend vaak komen dat soort klachten voort uit relatief triviale huishoudelijke problemen. Discussies over wie het meest kookt of opruimt kunnen de laatste druppel zijn, eerder dan gewichtigere zaken als trouw, die je misschien zou verwachten."

Lees meer over:
Tip de redactie