AMSTERDAM - Voor aanhangers van een minimalistische stijl is het deze winter even slikken, want er zijn veel overdadige detailleringen zoals parels, studs, kristallen, kant en goud.

De zeventiende eeuw, barok en China zijn inspiratiebronnen voor de uitgesproken en bewerkte collecties voor dit najaar van onder meer Dolce & Gabbana en het populaire label Balmain.

De jonge Olivier Rousteing vond voor zijn herfst/winter 2013-collectie van modehuis Balmain inspiratie in de beroemde Russische Fabergé juweeleieren van Elizabeth Taylor, ooit cadeau gedaan door haar geliefde Richard Burton. 

De collectie deed denken aan een bijna feeëriek sprookje, terugblikkend op een deels romantisch tijdperk vervuld van decoraties en ornamenten. De kledingstukken toonden uitgesproken detailleringen in parels, kristallen, studs en geborduurde bloemen op jasjes, tops en strakke jurken.

"Ik ging naar New York en zag de Christie's tentoonstelling, en het was zo mooi. Ik hield van de rijkdom”, aldus Rousteing.

Futuristisch

Jason Wu gaf een verrassende draai aan de zogeheten ‘barok’-trend met een futuristische strakke leren broek onder een op barok geïnspireerde top. Het idee achter de collectie vond zijn terugkeer naar China en de betekenis van dit land.

Dit uitte zich in abstracte prints op jacquard stoffen. Het inspirerende China werd gemixt met sportinvloeden en de jaren '30 en '40 Hollywood versie van dit land wat een ‘oneigenlijk’ beeld neerzette volgens Wu.

Barok

Het Italiaanse ontwerpersduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana haalde zijn inspiratie uit Sicilië, waar Dolce ooit het levenslicht zag. De collectie showde veel capes, fluwelen mantels, weelderige blouses met ruches en schattige bloemenjurken met pofmouwen.

Dit resulteerde in een barok-achtige look wat deed denken aan tsaren en keizers met veel gouden borduursels, borduurwerk geïnspireerd op wandtapijten en prenten van engeltjes.