AMSTERDAM - De gemiddelde handtas weegt 2,4 kilo en bevat sleutels, een telefoon, een portemonnee en iets te eten of drinken.

Zo blijkt uit onderzoek van een vergelijkingswebsite onder Nederlandse vrouwen. In ruim driekwart van alle bekeken tassen zaten sleutels en een portemonnee. Ook een telefoon (66 procent), zakboekjes (52 procent), en een pen of potlood (48 procent) worden veelal meegedragen.

De verplichte ID-kaart of paspoort wordt vaak thuis gelaten, meer dan negen op de tien vrouwen draagt geen identiteitsbewijs met zich mee.

Verzorging

Ook make-up is populair om dagelijks mee te sjouwen, in bijna de helft van de onderzochte tassen werd een lippenbalsem of -stift gevonden. Overige make-upproducten blijven vaak thuis.

Zware tas

De zwaarste tas woog 9 kilo, terwijl nog geen 5 procent minder dan een kilo woog. De gemiddelde tas woog 2,4 kilo, in 2007 lag dat gewicht nog op 3,5 kilo. Uit de volste tas werden 32 items geschud, tegenover slechts vijf producten in de kleinste tas.

De meest bijzondere items die tijdens het onderzoek werden gevonden waren een tennisbal, een barbiepop, handboeien en een busje pepperspray.