AMSTERDAM - Na Spanje en Italië gaat ook Israël het gebruik van te magere modellen proberen te bannen. Een nieuwe wet verbiedt het magere modellen voor lokale advertenties te gebruiken.

Al langere tijd zijn er discussies gaande in diverse landen over wetten die bepalen hoe om te gaan met het probleem van te magere modellen. Dit meldt Wall Street Journal.

Israëls nieuwe wet bant modellen in advertenties met een Body Mass Index (BMI) van minder dan 18,5. Volgens deze standaard mag een vrouwelijk model van 1.72 meter niet minder dan 55 kilo wegen.

De nieuwe Israëlische wet vereist ook dat het bij publicatie vermeld moet worden als foto's zo bewerkt zijn dat een model dunner lijkt dan dat ze in werkelijkheid is. Voorstanders hopen dat de wet aanspoort om gezonde modellen te gebruiken voor lokale advertenties.

Heroïne-chic

De kwestie is al langer een veelbesproken onderwerp. In de jaren '90 bracht het Britse topmodel Kate Moss de extreem magere verschijning, ook wel 'heroïne-chic' genoemd, de wereld in. Er ontstond toen veel kritiek op de invloed die deze beelden zouden hebben op jonge meisjes.

In de afgelopen jaren is een aantal modellen overleden aan anorexia. Diverse landen, waaronder Spanje en Italië, proberen inmiddels het gewicht van modellen te reguleren. De modeweek in Milaan bande eerder al modellen met een BMI lager dan 18,5. In Madrid mag het BMI niet lager zijn dan 18.

Verandering

Miuccia Prada, naar verluidt een van de verantwoordelijke ontwerpers voor de populariteit van magere modellen, begon twee jaar geleden met het casten van modellen die niet graatmager zijn, zoals het Nederlandse topmodel Lara Stone.

Alexandra Shulman, hoofdredacteur van de Britse Vogue, schreef in 2009 een brief aan een aantal toonaangevende modeontwerpers. Daarin vroeg ze de ontwerpers om de samplestukken in grotere maten aan tijdschriften te leveren zodat 'vollere' modellen de kleding kon dragen. Een jaar later liet ze weten erg teleurgesteld te zijn met het resultaat.