AMSTERDAM - De Amerikaanse stad New York heeft in 2012 een record van 52 miljoen bezoekers ontvangen. Dit is een stijging van 2,1 procent ten opzichte van 2011.

Ongeveer 41 miljoen Amerikanen en 11 miljoen mensen uit andere landen bezochten de Amerikaanse metropool. De economische impact van al die bezoeker op de stad bedraagt ruim 42 miljard euro, waarvan 28 miljard euro directe uitgaven zijn.

Hotels

De bezoekers zijn goed voor een recordaantal van 29 miljoen hotel overnachtingen en daarnaast genereerde The Big Apple naar aanleiding van deze nachten ruim 380 miljoen euro aan hotel belastinginkomsten. De toeristenindustrie in de vijf wijken van de stad geeft momenteel werk aan 356.000 New Yorkers.

New York blijft hierdoor de belangrijkste bestemming van de Verenigde Staten met een marktaandeel van maar liefst 33 procent.

Energie

“New York blijft mensen van over de hele wereld aantrekken. Zij willen de unieke cultuur, het eten, de parken, het winkelen, de kunst en de energie van de stad zelf ervaren”, aldus burgemeester Bloomberg. “De toeristische industrie bloeit en creëert duizenden banen voor New Yorkers van alle rangen en standen.”

De stad streeft er volgens de burgemeester naar om in 2015 55 miljoen bezoekers te ontvangen.