AMSTERDAM - CoolSculpting, een nieuw soort liposuctie waar geen naalden, operatiemessen of littekens aan te pas komen, is een hit in de Verenigde Staten.

Tijdens de procedure wordt het vet uit de dijen of de buik opgezogen en daarna bevroren. Tracy Mountford, cosmetisch arts en oprichter van klinieken in Londen en Buckinghamshire, zegt in de Daily Mail dat CoolSculpting ook in Groot-Brittannië aan een opmars bezig is.

De methode werd twee jaar geleden gelanceerd en werd uitvoerig getest door de strenge Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. De techniek die wordt toegepast heet 'cryolipolysis' en dat houdt in dat de vetcellen zodanig worden afgekoeld dat ze bijna bevriezen, kristalliseren, verbrijzeld worden en uiteindelijk afsterven.

Botervlootje

De huid en de zenuwen worden tijdens de ingreep niet aangetast en na een uur verliest men gemiddeld 20 tot 25 procent vet. De behandeling eventueel meerdere keren worden herhaald, maar onderzoek toont aan dat de resultaten van nabehandelingen minder groot zijn.

De behandeling is niet goedkoop. Voor zo’n 900 euro kan slechts een gebied van de grootte van een botervlootje worden aangepakt.

Dokter Mountford wijst erop dat CoolSulpting geen middel is om gewicht te verliezen, omdat het slechts kleine vetophopingen kan aanpakken. Het resultaat is ook niet onmiddellijk zichtbaar: pas na drie weken wordt het effect duidelijk en na 12 tot 14 weken is de volledige resultaat van de behandeling zichtbaar.