HOOFDDORP - Vrijgezelle vrouwen recyclen hun afval beter dan alleenstaande mannen. Stellen zijn nog milieubewuster.

Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door de universiteit van Essex onder 5.000 mannen en vrouwen.

Uit het onderzoek is gebleven dat 58 procent van de vrijgezelle mannen de moeite neemt om hun afval te recyclen. Van de alleenstaande vrouwen gooit 70 procent afval op een natuurvriendelijke manier weg. Daaruit wordt geconcludeerd dat vrouwen ‘het groenere geslacht’ zijn, schrijft Daily Mail.

Mannen en vrouwen in een relatie zijn nog groener. 80 procent van de stellen gooit afval bewust op een natuurvriendelijke manier weg.

De vrouwen zijn de drijvende kracht achter dit gedrag. Zo zorgden zij er tijdens kerst voor dat al het inpakpapier, dozen, flesjes en resten voedsel goed werden gescheiden. Ook bepaalt vaak degene die kookt wat er op de vuilstortplaats eindigt.

Huishoudelijke taken

Het afval van alleenstaande mannen wordt minder vaak op een milieuvriendelijke manier afgevoerd dan het huisvuil van mannen in een relatie. Mannen besteden nog altijd aanzienlijk minder tijd aan huishoudelijk werk dan de vrouwen in hun leven.

Die trend herhaalt zich in vrijgezellenhuishoudens, waar vrouwen gemiddeld twaalf uur en mannen gemiddeld acht uur per week aan huishoudelijk werk besteden.

Hazel Pettifor, één van de onderzoekers, zegt dat vrouwen waarschijnlijk meer doen dan ze vertellen. "Huishoudelijke taken zijn meestal verdeeld. Vrouwen doen vaak de dagelijkse klusjes, zoals het legen van de afvalbak en het scheiden van flessen."

Pettifor voegt toe: "De mannen maken vaak het ritje naar de glascontainer of zetten het afval buiten, zodat het kan worden opgehaald. Het lijkt erop dat mannen de stimulans van huisvuilophaalsystemen nodig hebben, terwijl vrouwen bereid zijn zelf meer moeite te doen om materialen te recyclen."