AMSTERDAM - Acht op de tien mensen zijn van plan om de jaarwisseling thuis vieren. Thuis een etentje geven wordt steeds populairder.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 2.000 mensen door een Britse supermarktketen, zo meldt de Daily Mail. Van de ondervraagden geeft 83 procent aan oudejaarsavond thuis te vieren in plaats van op een feestje. Dat is meer dan vorig jaar, toen 74 procent besloot om thuis te blijven.

Zo’n 43 procent van de thuisblijvers zal de avond gewoon doorbrengen op de bank, terwijl ze hapjes eten en naar een goede film kijken. Een iets kleiner deel, 38 procent, is van plan om te genieten van een lekkere maaltijd en een paar flessen wijn, terwijl slechts 12 procent vrienden en familie ontvangt.

Geld

Voor 44 procent van de Britten zijn financiële overwegingen de belangrijkste reden om thuis te blijven. De ondervraagden schatten dat ze gemiddeld ruim 95 euro zouden uitgeven op een avondje uit. Ze denken daarbij aan vervoer, eten, drinken en de toegangsprijs voor het feestje. Voor veel mensen is dat te duur.

Een andere reden is de stijgende populariteit van thuis een etentje geven. Veel mensen vinden koken voor vrienden leuker dan een avondje uit.

Tenslotte vindt 49 procent van de Britten dat het gezelschap op oudejaarsavond belangrijker is dan de plaats waar je het viert.