AMSTERDAM - Uit een onderzoek van The Journal of Consumer Research blijkt dat chatten met goede vrienden via sociale netwerken een positief effect heeft op iemands zelfverzekerdheid. Dit leidt echter tot een dip in de zelfcontrole van de gebruiker.

Na het uitloggen zouden zij namelijk sneller naar ongezonde snacks grijpen.

Er zijn vijf verschillende experimenten uitgevoerd onder 514 respondenten, om te kijken in hoeverre social media gebruik invloed heeft op het dagelijks leven. Het onderzoek legt een verband tussen het gebruik van Facebook en zelfcontrole over voeding en geld.

Meer snoepen en hogere schuld

De respondenten die het netwerk gebruiken om hun goede vrienden te contacteren zijn eerder geneigd om zich vol te proppen en hebben meer kans op overgewicht. Daarnaast hadden ze ook een hogere schuld op hun credit card, aldus Daily Mail. Bij gebruikers die op Facebook vooral minder bekenden contacteren, is dit niet het geval.

Volgens onderzoekers zijn de resultaten verontrustend, omdat gebruikers steeds vaker op Facebook te vinden zijn. "Zelfcontrole is erg belangrijk om sociale orde en persoonlijk welzijn te behouden. Dit effect kan daarom een grote invloed hebben."