HOOFDDORP - Britse vrijgezellen geven toe dat ze pas akkoord gaan met een eerste date als ze het online profiel van de persoon in kwestie hebben goedgekeurd.

Dit blijkt uit onderzoek van een datingwebsite onder 2.000 vrijgezelle volwassenen naar online dategewoontes. Tweederde wil niet op date als ze op het profiel iets aantreffen wat ze niet leuk vinden, meldt Female First.

De mensen die in het verleden weleens zijn afgeknapt op een online profiel, werd gevraagd naar de reden. Daaruit bleek dat de profielfoto het meest bepalend is: 41 procent knapte af op het feit dat de persoon in kwestie geen leuke foto had. Andere redenen waren gebrek aan humor (38 procent), agressief gedrag online (31 procent), via hun profiel flirten met anderen (25 procent) en het delen van te veel informatie (21 procent). 

Dubbelcheck

Iets minder dan de helft (47 procent) checkt na de eerste indruk ook nog of ze via een zoekmachine wat over de potentiële date kunnen vinden. 61 procent van deze mannen en vrouwen maakt zich vooral zorgen over het feit dat er misschien iets negatiefs over hem of haar online staat.

Online datingprofiel

Toch zijn de vrijgezellen ook kritisch ten opzichte van hun eigen profiel. Zo vindt 35 procent van de ondervraagden dat hun persoonlijke profiel hen ook niet erg aantrekkelijk doet overkomen. Iets meer dan de helft (54 procent) claimde bijvoorbeeld dat er te veel foto’s op staan waarop zij in een beschonken toestand verkeren.

“Je social media-profiel zegt veel meer over je dan je zou denken, dat is volgens de resultaten van de studie niet altijd een positief iets”, aldus Markus Fischer, directeur Internationale Zaken bij de datingsite.

Volgens Fischer is het interessant dat zo veel mensen toegeven dat zij iemand voor het toezeggen van een eerste date eerst online opzoeken. “Een deel van ons leven speelt zich tegenwoordig online af, daarom is het niet erg verrassend dat het zo natuurlijk voelt om eerst iemands profiel te bekijken voordat je een date aandurft.”