AMSTERDAM - 's Werelds grootste spijkerkledingfabrikant Levi’s wil tot en met 2020 alle giftige stoffen uit zijn productieketen schrappen

Dat maakt milieu-organisatie Greenpeace donderdag bekend.

De reactie van Levi's volgt op een onderzoek dat Greenpeace uitvoerde en waaruit bleek dat de hoeveelheid giftige stoffen in kleding het afgelopen jaar niet is verminderd.

De eerste zet van Levi's behelst het openbaar maken van de mate waarin zijn leveranciers blijken te vervuilen.

Greenpeace kocht wereldwijd 141 kledingstukken van diverse merken en onderzocht ze. Ongeveer 63 procent van de stukken bevatte de schadelijke nfe's.

C&A

Ook keek de milieuorganisatie naar andere gevaarlijke stoffen. Vorig jaar lag het procentuele aantal kledingstukken met gevaarlijke stoffen ongeveer op hetzelfde niveau.

Bedrijven als C&A, Levi's, Calvin Klein en Jack & Jones hebben een hoog gehalte nfe's in de kleding zitten. In de kledingstukken van Zara vond Greenpeace ook amines. Deze amines kunnen bij afbraak kankerverwekkende verbindingen aangaan.

Greenpeace wil graag dat alle kledingbedrijven zich aansluiten bij het 'detox commitment'. Hierin verklaren zij te gaan werken aan kleding zonder giftige stoffen.