AMSTERDAM - Na Zara en Mango, heeft ook Esprit zich vanaf vrijdag aangesloten bij de Roadmap to Zero. Het merk belooft in 2020 volledig gifvrij te produceren en te zijn.

Greenpeace presenteerde eind november het onderzoek Toxic threads: the big fashion stich-up, waaruit bleek dat de hoeveelheid giftige stoffen in kleding in het afgelopen jaar niet verminderd is.

Vooral merken als Levi's, Calvin Klein en Jack & Jones maken zich schuldig aan een hoog gehalte nonylfenolethoxylaten (nfe's) in hun kleding, die bij het wassen van de items uit worden gespoeld en in het water terecht komen.

Puma, Nike en Adidas

Puma was in juli het eerste merk dat zich aansloot bij de Roadmap to Zero, Nike volgde half augustus en ook Adidas besloot eind augustus de eerste stappen te ondernemen naar een gifvrije toekomst.

C&A haalde een artikel dat alleen in Mexico te koop was uit de verkoop, de rest van hun producten voldeed volgens het rapport aan de normen. Zara werd in het onderzoek aangewezen als grootste vervuiler en kondigde vrijwel direct na publicatie aan te stoppen met het lozen van gifstoffen voor de productie van kleding. De modegigant belooft in 2020 volledig gifvrij te zijn. Mango volgt op 4 december en zegt zelfs toe vanaf juli 2013 gifvrij te produceren. 

Ook Esprit sluit zich aan bij het 'detox commitment' en gaat voor 100 procent veilig, ondanks het feit dat de kledingstukken van het modemerk de testen van Greenpeace doorstonden en binnen de wettelijke normen bleven.

Levi's

Levi's is op dit moment volgens Greenpeace de grootste boosdoener, hoewel het merk zelf claimt voor duurzaam watergebruik te zijn en aan het herstellen van het milieu te werken. Het afvalwater van twee grote fabrieken in Mexico die voor het jeansmerk produceren bleek na een analyse een grote hoeveelheid hormoonverstorende nonylfenolethoxylaten te bevatten. Daarnaast werden er chemicaliën gevonden die niet of nauwelijks kunnen worden afgebroken in het water.