HOOFDDORP - Stellen die seks hebben tijdens de eerste weken van de datingfase zijn in de toekomst minder tevreden over hun relatie dan koppels die langer wachten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Brigham Young Universiteit onder 11.000 ongetrouwde mannen en vrouwen met een vaste relatie. De deelnemers beoordeelden de mate van tevredenheid over hun relatie in het algemeen, hun vermogen om met hun partner te communiceren en de stabiliteit van hun relatie, schrijft LiveScience

Koppels die tenminste één jaar samen zijn en seks hadden tijdens de eerste weken van hun datingfase zijn over het algemeen minder tevreden over hun relatie, dan koppels die langer hebben gewacht of helemaal nog geen seks hebben gehad.

De bevindingen komen overeen met eerder onderzoek, waarin werd aangetoond dat ook echtparen die langer hebben gewacht met seks uiteindelijk meer tevreden zijn over hun huwelijk. 

Uitstellen van seks

Het is niet duidelijk waarom het uitstellen van seks resulteert in hogere tevredenheid over de relatie. Het zou kunnen zijn dat stellen die eerder met seks beginnen, hogere verwachtingen creëren van de hoeveelheid seks en de interesse die zij er in hebben op de lange termijn - zaken die vaak afnemen naarmate de relatie vordert.

Wel erkennen de onderzoekers dat andere factoren, zoals herkomst en houding ten opzichte van relaties, waarschijnlijk invloed hebben op wanneer mensen besluiten voor het eerst seks te hebben.

“Het kan zijn dat het niets te doen heeft met seks”, aldus Justin Lehmiller, sociaal-psycholoog aan Universiteit Harvard. “Misschien zijn het juist de persoonlijkheidsverschillen tussen degenen die meteen met iemand het bed in duiken en degenen die wachten met seks."