AMSTERDAM - 87 procent van de Nederlanders viert dit jaar kerst en 88 procent daarvan haalt dit jaar een kerstboom in huis.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van een tuincentrum onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Qua formaat kerstboom is de Nederlander doorgaans niet kleinzerig, blijkt wanneer 39 procent van de respondenten aangeeft een kerstboom in huis te halen die tenminste anderhalve meter hoog is. Een aantal van hen (6 procent) geeft zelfs aan een boom aan te schaffen van boven de twee meter. Bijna een derde van de Nederlanders is meer bescheiden en kiest voor een boom tussen de een en anderhalve meter en 19 procent neemt genoegen met een kerstboom van maximaal een meter hoog.

Verder blijkt uit het onderzoek dat tweederde van Nederland vrienden en familie uitnodigt om te komen eten met kerst. Een ruime meerderheid, 58 procent, benoemt kerst zelfs tot hét ultieme familiefeest.

Kerstdecoratie

Tijdens de kerstdagen investeert 93 procent van de Nederlanders die kerst vieren in het decoreren van hun huis. Een kwart besteedt maximaal 25 euro aan decoratie, 30 procent besteedt een bedrag dat ligt tussen de 25 en 50 euro. Ruim een op de vijf van de kerstvierders ziet graag flink wat pracht en praal en investeert daarom voor tenminste 75 euro in decoratie. Opvallend bij deze laatste groep is het feit dat mannen die kerst vieren vaker dan vrouwen aangeven tenminste dit bedrag te besteden aan kerstdecoratie (27 procent tegenover 17 procent).

Bijna vier op de tien Nederlanders is van plan om huis en tuin op te leuken met zelfgemaakte kerstdecoratie. Mannen vinden het overigens net zo leuk als vrouwen om zelf een kerstkrans in elkaar te knutselen. Ruim 71 procent van Nederland brengt gewoon een bezoek aan de winkel voor het kopen van kerstdecoratie. Verder geeft 13 procent van de ondervraagden aan wel eens jaloers te zijn op de kerstdecoraties van de buren.

Type kerstboom

Wanneer men kijkt naar het type kerstboom dan is de kunstboom dit jaar favoriet. Maar liefst 57 procent van de mensen die een kerstboom in huis haalt gaat voor een kunstboom. De voornaamste redenen hiervoor, zo blijkt uit het onderzoek, zijn het vermijden van uitvallende naalden (58 procent) en vanwege het feit dat een kunstboom over het algemeen goedkoper is (42 procent).

Ruim eenderde koopt elk jaar opnieuw een echte kerstboom en 6 procent gebruikt de (echte) boom van vorig jaar.