DEN HAAG - Minister Schippers van Volksgezondheid gaat meer maatregelen nemen om misstanden in de cosmetische sector te voorkomen.

Dat kondigde de minister donderdag aan tijdens de bespreking van de begroting van Volksgezondheid in de Tweede Kamer.

Naar aanleiding van onder meer de problemen met de PIP-borstimplantaten, gaat Schippers  de leeftijd voor niet-medisch noodzakelijke operaties naar 18 jaar verhogen.

"Maar dat is niet genoeg", aldus de minister. "Ik maak mij zorgen over deze sector en enerzijds de vlucht die het neemt, terwijl anderzijds onze regelgeving hierop niet is toegesneden."

Televisie

Ook zei ze dat het "haar zorgen baart" dat op televisie de mooie resultaten van "de mooimaakindustrie" worden getoond, terwijl ze "in brieven de mislukkingen" leest. Schippers: "Daar zit de ellende."

De minister wil daarom mensen bewust maken van de risico's, "want we denken langer na over een nieuwe auto, dan over welke kliniek we kiezen. We denken dat het wel goed zit."

Wetgeving

Ook laat ze een juridische analyse uitvoeren om de gaten in de wetgeving op dit terrein op te sporen en te dichten "en vervolgens daarop goed toezicht te houden".

Naar verwachting zullen de maatregelen tegen het voorjaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd ter beoordeling.

Zorg

Schippers kondigde ook aan dat er een platform komt met een meldpunt om verspilling in de zorg tegen te gaan 

Het gaat om een 'breed platform' waar alle zorgverleners bij zijn betrokken, onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid. De verspilling in de zorg is volgens Schippers 'zo divers' dat dit de beste manier is om het probleem aan te pakken.

Schippers is sinds de zomer bezig met de verspilling in de zorg, nadat verpleegkundigen daarover de noodklok luidden.