AMSTERDAM - Anna Wintour, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, zou wel eens ambassadeur voor de Verenigde Staten in Groot-Brittannië of Frankrijk kunnen worden.

Volgens financieel persbureau Bloomberg News staat Wintour op de lijst kandidaten om ambassadeur van de Verenigde Staten in Frankrijk of Engeland te worden, zo meldt WWD.

De Amerikaanse president Barack Obama zou de 63-jarige Wintour deze functie willen geven vanwege haar steun tijdens de presidentsverkiezingen. De hoofdredactrice was één van Obama’s grootste fondswervers. Ze zamelde een bedrag in van bijna 400.000 euro om de herkozen president te steunen.

Concurrentie

Wintour is niet de enige in de race voor het ambassadeurschap. Haar grote concurrent voor de functie in Londen is Matthew Barzun, de financiële voorzitter van Obama’s campagne. Marc Larsy, de stichter van Avenue Capital Management, heeft het gemunt op de plek in Parijs.

Het is niet ongebruikelijk in Amerika om een ambassadeursfunctie toe te kennen aan donateurs als dankbetuiging. In 2008 beloonde Obama onder andere ex-bankier Louis Susman met de functie als ambassadeur. Maar liefst 40 van de 59 genomineerde ambassadeurs hadden geen diplomatieke ervaring.

Speculaties

Wintour heeft zelf nog niet op de speculaties gereageerd, maar een woordvoerster van Vogue stelt dat de hoofdredactrice geen interesse heeft in een diplomatieke functie: “Ze is heel blij met haar huidige baan.”

Het is overigens niet de eerste keer dat ze genoemd wordt als mogelijke ambassadeur. Afgelopen zomer werd hier ook al over gespeculeerd toen de Britse krant The Guardian daar een stuk over publiceerde.