HOOFDDORP - Een sterk reukorgaan blijkt de sleutel tot een gelukkige en langdurige relatie, zo beweert onderzoek van de Universiteit van Dresden.

Onderzoekers vergeleken gegevens van mannen en vrouwen met een niet functionerend reukorgaan, ook wel bekend als anosmie, met die van gezonde individuen, schrijft Daily Mail.

Hieruit kwam naar voren dat een defect reukvermogen voor beide seksen leidt tot onzekerheid, problemen op sociaal gebied en moeilijkheden bij het vinden van een geliefde. Vooral mannen blijken deze problemen te ondervinden. Zo zouden mannen met een goed werkend reukorgaan vijf keer meer sekspartners hebben gehad dan mannen die zijn geboren zonder sterk reukvermogen.

Onzekerheid

Bij vrouwen lijkt het reukvermogen niet van invloed te zijn op het aantal relaties dat zij hebben gehad. Gemiddeld heeft een vrouw met anosmie net zo veel bedpartners gehad als een vrouw met een goed reukvermogen. Wel is 20 procent van de vrouwen met anosmie meer onzeker over haar relaties.

“Mensen met anosmie vragen zich waarschijnlijk vaak af of ze zelf wel lekker ruiken of misschien stinken, waardoor ze onzeker worden. Dit kan van invloed zijn op je liefdesleven”, aldus Thomas Hummel, die werkzaam is in de Reuk en Smaak-kliniek van de Universiteit van Dresden.