AMSTERDAM - Ontwerpers vonden dit seizoen hun inspiratie in de jaren '50 met de kenmerkende smalle tailles en wijde rokken als rode draad.

Modehuizen als Dior, Chloé en Jill Sander zetten de toon voor deze trend op de catwalk. Het iconische  x-silhouet, kenmerkend voor de jaren '50, vindt zijn oorsprong bij modeontwerper Christian Dior, die in 1947 zijn eerste modeshow gaf. De collectie bestond uit silhouetten met strakke tailles en wijd uitlopende rokken tot op de kuit. Vooral zijn creatie ‘Bar’ werd als revolutionair beschouwd door de modepers.

Het vrouwelijke silhouet bestond uit een zeer volle rok en een jasje, breed in de schouders maar heel slank in de taille. De couturier had extra vullingen aangebracht op de schouders en heupen, zodat de taille nog strakker zou lijken. "Ik wil vrouwen helpen ontsnappen aan de natuur", zei Dior ooit.

Een zwart-witfoto van een vrouw met deze outfit , staande op een brug in Parijs, is wereldberoemd. Deze collectie werd bekend als ‘New Look’ , later een naam voor kleding die de vijftiger jaren typeert.

Peplum

Ook de peplum, een schortje dat wijd op de heupen valt in ruches, toont invloeden van dit tijdperk. De versiering zit vaak aan de onderkant van tops en bij de heupen van rokken of jurken. Voor de Tweede Wereldoorlog vierde de peplum al hoogtij. In 2011 blies ontwerper Jil Sander nieuw leven in het schortje, en dit jaar heeft de trend zich verder doorgezet bij ontwerpers als Dior, Givenchy en Lanvin.

In de show voor de herfst/wintercollectie 2012 van Dior werden de jaren '50 benadrukt met ingesnoerde tailles en wijd uitlopende rokken en jurken tot op de kuit. Bij ontwerpers Chloé en Jil Sander was vooral het zachte kleurenpalet een verwijzing naar de vijftiger jaren.