HOOFDDORP - Een op de zeven koppels boven de 40 jaar zou nog nooit met elkaar over financiën hebben gepraat. De reden hiervoor is angst voor ruzie, maar ook schaamte en ongemak.

Dit blijkt uit onderzoek van een verzekeringsmaatschappij onder 2.000 mannen en vrouwen.

Bijna een kwart van de deelnemers gaf aan dat geld vaak het onderwerp is van ruzies en conflicten, net na huishoudelijke taken en familiegeschillen, schrijft Daily Mail.

Toekomstplannen

15 procent zegt het ongemakkelijk te vinden om met hun partner te praten over hun financiële toekomst of pensioenplannen. Stellen die wel over financiën praten, zijn geneigd om gesprekken over de toekomst opzij te schuiven door dagelijkse geldzorgen.

Slechts 22 procent praat met zijn of haar partner over spaargeld en investeringen, terwijl bij 16 procent ook het pensioen ter sprake komt. Ongeveer een op de zes geeft aan niet de intentie te hebben hier ooit over te praten.

“Stellen die weigeren om met elkaar over hun financiën te praten, zullen het uiteindelijk niet redden”, vindt Vince Smith-Hughes, expert op het gebied van pensioenen. “Geld is een lastig gespreksonderwerp, maar uiteindelijk is het alleen maar positief om eerlijk te zijn over je situatie. Hoe eerder men praat over de toekomst, hoe groter de kans wordt dat je samen van een comfortabel pensioen kunt genieten.”

Dagelijkse kost

Dagelijkse kosten voor levensonderhoud en huishoudelijke rekeningen zijn het grootste onderwerp van gesprek, meer dan de helft van de stellen praat hier regelmatig over. Daarna volgen kosten voor verbeteringen aan het huis, grote uitgaven en luxe (34 procent).