AMSTERDAM - Tweederde van de Nederlanders maakt geen verlanglijst voor Sinterklaas. Toch geeft 70 procent aan het liefst aan de hand van een verlanglijst cadeaus te kopen.

Uit onderzoek van een online warenhuis, uitgevoerd onder 770 consumenten, blijkt dat verlanglijstjes niet zo populair zijn.

Als Nederlanders toch een lijstje samenstellen, durft 80 procent alles te vragen wat zijn hartje begeert. De overige 20 procent voelt vooral belemmeringen bij het vragen naar dure cadeaus en 10 procent durft geen aan seks gerelateerde pakjes te vragen. 38 procent van de ondervraagden houdt het hele jaar door een verlanglijstje bij; zowel online als offline.

Ongewenste cadeaus

Een op de drie Nederlanders geeft ongewenste cadeaus weg aan iemand anders. Daarentegen zou bijna geen enkele Nederlander het cadeau weggooien; slechts 1 procent van de respondenten zou het bij het grofvuil zetten.

De minst populaire cadeaus bij mannen zijn beauty- en gezondheidsproducten (30 procent), gevolgd door tuinmeubelen en -accessoires (26 procent). Vrouwen zijn niet tevreden met klusgereedschap (46 procent) en (video)spellen (23 procent).

Cadeautips

Mannen en vrouwen hebben duidelijk andere wensen. Mannen vragen vooral naar dvd’s (26 procent) en elektronica (25 procent), terwijl vrouwen gaan voor schoonheids- of gezondheidsproducten (40 procent) en decoratie voor in huis (31 procent). Beiden zijn tevreden met een mooi boek of magazine.